In theaterseizoen 2019-2020 brengt Het Rotterdamsch Manifest, in co-productie met Werkplaats Walhalla de locatievoorstelling 'BÄR'. Een prettig verontrustende vertelling over verzengende hartstocht, gebaseerd op ‘De Beer', een kort toneelstuk van Anton Tsjechov. Het werd geschreven in 1873 en vertelt het verhaal van de jonge weduwe Jelena Popova, die na de dood van haar puissant rijke echtgenoot besluit een leven lang te rouwen. Dit om te bewijzen dat zij een beter mens is dan hij was. Opgesloten in een donker vertrek in haar omvangrijke landhuis wijdt ze zich met Russische vastberadenheid aan haar taak, totdat ze ruw wordt gestoord door een beer. Een ongelikte beer van een man. Smirnov.


Wij hebben dit klassieke verhaal een fris jasje aangetrokken en het verplaatst naar de Russische onderwereld anno nu. De bewerking benadrukt Tsjechov's schrandere observaties, die tot een bij vlagen surrealistisch relaas leiden, maar bevrijdt het van de laat 19e-eeuwse omgangsvormen, die het ons weer lastig maken om heel dichtbij te komen.

 

BÄR onderzoekt de immer verwoestende strijd tussen het masker en de ziel, een thema waar Tsjechov zelf bijzonder door werd geïntrigeerd.

Onze personages lijken niet te beschikken over enige vorm van impulsbeheersing.

Niemand doet ooit iets expres, of had het echt zo bedoeld. Wat niet wegneemt dat de zaak onstuimig escaleert.

Het resultaat is een wonderlijk absurdistische tragedie, een technicolor tranendal met hilarische momenten.


Speeldata: 26 tot en met 29 september, 3 tot en met 6 oktober Feniks II Katendrecht. 10 tot en met 14 oktober, De Fruitvis, Rotterdam-West


Kaartjes: www.theaterwalhalla.nl of www.defruitvis.nl

 

Tekst: Anton Tsjechov

Bewerking: Fabian Smit

Regie: Fabian Smit

Spel: Sebastiaan Frowijn / Julius Geleijnse /  Emma van Muiswinkel / Romy Rockx / Martin van Rijn / Fabian Smit

Decor & Vormgeving: Geert Schuurmans & Martin van Rijn

Kostuumontwerp: Karin van der Leeuw

Techniek & belichting: Nico Vellinga

Muziek: Fabian Smit

Productie: Werkplaats Walhalla ( Inge Kruithof ), De Fruitvis, Het Rotterdamsch Manifest


Met bijzondere dank aan: Wiessenhaan Special Effects, Laura Kok, Pauline Smit, Luuk Heijkoop, Terence Warnaar en Henk van der Mark.