In theaterseizoen 2019-2020 brengt Het Rotterdamsch Manifest, in co-productie met Werkplaats Walhalla de locatievoorstelling 'BÄR'. Een prettig verontrustende vertelling over verzengende hartstocht,  gebaseerd op een eenakter van Anton Tsjechov. Het oorspronkelijke verhaal bleef intact. De achtergrond waartegen het verhaal zich afspeelt werd drastisch veranderd. De bewerking benadrukt Tsjechov's schrandere observaties, die tot een bij vlagen surrealistisch relaas leiden, maar bevrijdt het van de laat 19e-eeuwse omgangsvormen, die het ons weer lastig maken om heel dichtbij te komen.

 

'De Beer' van Tsjechov, geschreven in 1875, is overgeheveld naar 2019 en in onze versie volgen we de curieuze omstandigheden waaronder ‘con-man’ Smirnov en Jelena Popova, trophy-wife van een meestercrimineel, elkaars pad kruisen.

 

BÄR onderzoekt de immer verwoestende strijd tussen de emotionele wereld en de ratio, een thema waar Tsjechov zelf bijzonder door werd geïntrigeerd.

Wat als er iets ontbreekt? Wat als er mensen bestaan, die over een onvermogen beschikken om het emotionele te omheinen met een rationeel geluid? Het levert een wonderlijk absurdistische tragedie op, een technicolor tranendal met hilarische momenten.

   

Wij van Het Rotterdamsch Manifest hebben onze achtergrond liggen bij de noeste arbeiders, die zonder zeuren en met veel zwoegen en afzien Rotterdam met eigen handen weer hebben opgebouwd. De voorstelling BÄR wil vermaak zijn voor het volk. Pretentieloos, maar niet zonder pretentie. En recht uit het hart. 

 

Speeldata: 27 september tot en met 6 oktober, Feniks II Katendrecht. 7 oktober tot en met 14 oktober, De Fruitvis, Rotterdam-West

 

Tekst: Anton Tsjechov

Bewerking: Fabian Smit

Regie: Fabian Smit

Spel: Merijn de Jong / Romy Rockx / Martin van Rijn

Decor & Vormgeving: Geert Schuurmans & Martin van Rijn

Kostuumontwerp: Karin van der Leeuw

Techniek & belichting: Nico Vellinga

Muziek: Fabian Smit

Productie: Werkplaats Walhalla ( Inge Kruithof ), De Fruitvis