Fabian Smit
Fabian Smit

 Het Rotterdamsch Manifest is een theatersyndicaat. Het werd in 2014 bedacht door Fabian Smit.  In wisselende samenstelling maken we dwarse voorstellingen. Het Manifest start haar processen vanuit een bizar idee, of een bijzondere tekst.  Daarna worden er spelers bij gezocht. Het Manifest werkt met doorgewinterde professionals en beginnende makers tegelijk. Dat vinden we verfrissend. En spannend. Het levert bijzondere voorstellingen op, die aangenaam uitzwenken. We bouwen alles wat we nodig hebben liefst zelf. We zijn doeners, we hebben op de vloer weinig woorden nodig. Wij hebben liever zwarte handen.

 

We zijn trots op wat we maken. We laten zien dat je artistiek onderhoudend en schurend theater kunt maken met inventiviteit en grote verbeelding. Zo laten we zien dat niets ons als makers beperkt, als er noodzaak is om een verhaal te vertellen.  We laten vooral zien hoe wij dat doen. Recht uit ons hart.

 

Over Fabian

 

Fabian Smit ( 1976 ) werd geboren in Rotterdam. Hij studeerde Docent Drama aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Daarnaast volgde hij een opleiding tot geluids- en studiotechnicus aan het Sound Seminar te Rotterdam.

Als acteur speelde hij rollen bij diverse theatergezelschappen, waaronder Claudius en De Geest in Hamlet ( Shakespeare ), Randall McMurphy in 'One flew over the Cuckoo's nest'

( Dale Wasserman ) , Ollie in 'Meer Volk Dan Gisteren' ( Herman Brusselmans ), in 'VuurWater' ( eigen werk ), 'Krijgsbedrijf' ( Boris Chomette ) en 'BÄR' ( eigen werk ).

Bij operagezelschap Opera2Day speelde hij als acteur mee in 'Mariken in de tuin der lusten', 'Schubert in Scheveningen' en 'Vivaldi-Dangerous Liaisons'.

Hij was te zien in korte films, waaronder 'Bon Voyage!'( Onderwater Producties )

en 'Panacea' ( Grndpa ).

Daarnaast componeerde hij muziek voor dansvoorstellingen van Ed Wubbe ( Scapino Ballet ) en Marco Goecke ( Scapino Ballet \ NDT ).

 

Hiervoor was Fabian werkzaam als geluidsontwerper en geluidstechnicus bij onder andere

Rooyackers, Kamps & Kamps, Ro Theater, Made in The Shade, Scapino Ballet en Theater Rotterdam. 

 

Fabian is sinds 2014 schrijver, regisseur en speler bij Het Rotterdamsch Manifest. Ook geeft hij daar bij gelegenheid speltraining aan amateur-acteurs met ambitie. 

 

 

 

 

Fabian, acteur en regisseur